Det historiska Kreta

23 – 30 september  2021  Återkommer

Lars Berglund

lärare, historiker och ledarskapskonsult

Redan de gamla grekerna(Ambulo ergo sum – ”jag promenerar, alltså lever jag”)

Följ med på en vandring i det historiska Kreta! Det vackra landskapet runt Lendas som utgör inramningen för några dagars vandrande samtal om vad de gamla grekerna lärde oss och vad det grekiska arvet innebär för oss idag. Förutom att utgöra en väsentlig del av bildningsarvet för varje europé, kan de gamla grekerna fortfarande hjälpa oss att bearbeta våra frågor och utmaningar.

—–

Kursinnehåll:

Dag 1 – Festos och de mystiska minoerna.

 

Vi startar veckan I kronologiskt ordning med -minoerna och tar oss därför redan första dagen till en av Kretas berömda arkeologiska utgrävningsplatser – Festos (Phaistos). Vi bekantar oss med denna plats och pratar om de märkliga minoerna och de allra äldsta epokerna i Greklands rika historia. Vi hinner också med att besöka den gamla ”hippie-staden” Matala där Cat Stevens och andra vistades på 60-talet.

 

 

——–
Dag 2 – Religion och filosofi.

Denna dagen stannar vi hemmavid i byn. Lendas är en religiös kultplats från antiken och lämningarna av dess Asklepios-tempel är ortens stolthet. De religiösa och filosofiska traditionerna från Grekland har fortfarande sin relevans. Hur ska jag leva mitt liv? Vilket ansvar har jag för samhället? Vad är meningen med livet? De grekiska filosofskolorna utvecklade med tiden omfattande etisk-moraliska system.  Vi besöker Asklepiostemplet i byn dit människor vallfärdade för att få läkedom och rekreaktion. I Lendas vistades också under en period i nya Greklands kanske mest kända författare: Nicos Kazantsakis. Vi bekantar oss också med honom och besöker hans skrivargrottan under vårt strosande i Lendas.

Dag 3 – Politik och samhällsliv.

Grekerna gav oss både medborgarbegreppet och grundtankarna inom demokratin. Oligarker och aristokrater var hårda i sin kritik. Att vanligt folk skulle vara med och bestämma ansågs vulgärt och fel. Denna dag besöker vi Gortyn, Kretas huvudort under dem romerska antiken, och pratar om grekernas bidrag till ett välordnat samhällsliv. Vi beser bland annat den berömda lagsamlingen, som är det äldsta och bäst bevarade lagsamlingen från antikens Grekland.

Dag 4 – Dagens Kreta och gårdagens.

Idag går vi upp tidigt och färdas norrut för en gemensam frukost i byn Miamou. Därifrån vandrar vi långsamt över bergen hemåt mot Lendas, en promenad på ca 10 km. I Miamou och under vandringen orienterar vi oss i Kretas moderna historia, från befrielsen från turkarna slutet av 1800-talet, det tidiga 1900-talet till idag. Andra världskriget och åren därefter var en särskilt dramatisk och svår tid för Kreta invånare. På morgonen den 20 maj 1941 började tyska Luftwaffe ett angrepp på ön genom en massiv fallskärmsjägarattack. Efter krigslutet följde ett inbördeskrig till 1947.

Dag 5 – Myter och sagor.

Grekisk mytologi bearbetar många av de eviga frågorna och har i århundraden gett oss en rik fond av speglingsmöjligheter. Vi återberättar några av dem och funderar över våra egna och andras tolkningar av dem. Detta gör vi under en promenad österut från Lendas, till den undanskymda och vackra ”Marmorstranden”. Väl på plats tar den som vill ett dopp. Vi äter längs vägen på någon av kustens tavernor.  

Varje dagsprogram är uppbyggt på samma sätt. Morgonen inleds med en föreläsning/genomgång av dagstemat. Texter och frågeställningar delas ut som bildar underlag för den aktuella dagens promenad eller utflykt. Under ett kort kvällspass sammanfattar vi dagens tema och lägger grunden för kommande dag.

Guide och vägledare – Lars Berglund

https://www.gleerups.se/gleerups/author/a-e/image-thumb__147__gleerupsAuthorDetail/lars_berglund.jpeg

Lars brinner sedan unga år för de antika kulturerna och försöker i alla sammanhang betona de rottrådar som det grekiska arvet utgör också för oss moderna europeer. I rollen som konsult och handledare har Lars i många sammanhang använt ”walk and talk” som arbetsmetod. Här får vi tillfälle att pröva metoden i sköna omgivningar och med samtalsämnen som har både bredd och djup. Tanken är att samtalen ska bilda oss, i ordets bästa bemärkelse. Det innebär att vi samtidigt som vi möter fakta om det historiska och nutida Grekland, förstår oss själva och våra historiska rötter på ett djupare sätt.

 

 

 

 

 

——————————–

Kurspris

Kursavgiften är totalt 9200 kr inkl. moms varav 2000 kr i anmälningsavgift. Då ingår 5 dagars kurs, logi i enkelrum, sju övernattningar, transfer, alla transporter och inträden underveckan samt välkomst- och avlutningsmiddagar,

Anmälningsavgift om 2000kr betalas i samband med anmälningstillfälletplusgiro 1125687-2. Resterande kursavgift ska vara oss tillhanda 14 augusti 2020.

Anmälningsavgift återbetalas endast mot uppvisande av sjukskrivningsintyg och – 5% administrationskostnad om avbeställning sker mer är 40 dagar innan avresa. I övrigt tillämpar Lendasoasen Konsumentsverkets Allmänna resevillkor.

Boende.

Vi bor på familjära hotell, alla rum har uteplats, egen ingång, badrum, kylskåp med enkel utrustning där man kan tillreda enkel frukost (frukost ingår ej). Läs mer om orten och boende HÄR. Lendas har två minimarket och ett tiotal tavernor som serverar god grekisk husmanskost.

Flygresa

Flygresa bokas på egen hand till Heraklion. Vi rekommenderar direktflyg med Vingresor. Kontakta info@lendasoasen.se för råd och hjälp. Boka inte resa förrän kursstart är bekräftad.

 

Information

Ann-Sofie Noryd, info@lendasoasen.se
0763-755070 www.lendasoasen.se

Lendas by vid lejonberget.Sista anmälningsdag – 30 juni eller när kursen är full !

Till>> ANMÄLAN

Teknisk arrangör är i år Svenska Kulturcentret Lendas Kreta  som står för fakturering och administration. Kontaktperson och bokningsansvarig är Ann-Sofie Noryd.

Lendas är en unik liten plats på södra Kreta. Hit reste människor under antiken för att dricka brunn och rekreera sig i Asklepiostemplet. Ruinerna finns kvar och vattnet kommer från samma källa nu som då. Idag lever byn på sin förhållandevis stillsamma turism. Säsongen sträcker sig ända in i oktobers eftervärme.