Att måla din egen ikon

24 april – 1 maj 2014 i Lendas på Kreta       2  PLATSER KVAR!

Följ med till den lilla fiskebyn Lendas på Kreta för att uppleva och studera gamla bysantinska ikoner i en inspirerande miljö. Vi målar på vår egen ikon – varje dag! Ikonmålaren Hjördis Herlitz vägleder oss i ikonmåleriet och den ortskunniga Lendasguiden Ann-Sofie Noryd tar oss med på arrangerade utflykter.

Vi bor i fiskebyn Lendas, en pärla på Kretas sydkust. Hit reste människor för att under antiken dricka brunn och få läkedom i Asklepiostemplet. Asklepios är läkedomens gud enligt den grekiska mytologin. Rester av templet finns fortfarande kvar och även källans vatten, som används än idag.

Vi målar ca 3-4 timmar per dag, under meditation och medeltida ortodox musik. Vi får besöka bykapell, ortodoxa kyrkor, pilgrimskapell  där vi studerar och upplever gamla bysantinska ikoner.  Vi beger oss också till bergsbyarna Krotos och Miamou ligger utmed romerska handelsvägar med hisnande vyer och har sina speciella ortodoxa kyrkor. Där finns också ett pilgrimskapell insprängt i ett berg. Där får vi garanterat en unik upplevelse. El Greco föddes på Kreta och började sin bana som ikonmålare. Om möjlighet ges besöker vi det klostret där han lärde sig måla ikoner.

Tid finns förstås för egna upplevelser, sol och bad.

A n m ä l  –  d i g  –  r e d a n  –  n u !

Allt material ingår i kursen.

  • Färdigkaklad träplatta med böninskription
  • Färgpigment i många färger
  • Penslar
  • Gelatin
  • Fernissa
  • Duk att svepa in ikonen med
  • Äkta bladguld eller silver – till självkostnadspris


Kurspris

Kursavgift: 6800 kr. Anmälningsavgiften är 2000 kr. Betalas 30 dagar efter anmälan till plusgiro 112 56 87-2. Resterande belopp, 4800 kr, betalas senast 31 jan 2014. I kursavgiften ingår hotell, transfer, material, logi samt välkomstmiddag. Övriga måltider ombesörjer var och en själv.

Hotell och flygresa

Inkvarteringen sker på hotell i enkelrum med dusch och kokmöjligheter. Flygresa bokar var och en själv med Vingresor till Heraklion t o r 24 april – 1 maj 2014. Boka först när kursstart är bekräftad.

Information
Ann-Sofie Noryd, tel: 0763-755 50 70 info@lendasoasen.se


ANMÄLAN Klicka här

 

För frågor och övrig information angående ikonmåleri:
Hjördis Herlitz,  tel: 070-673 36 63 h_hjordis@hotmail.com


Att måla ikoner –
ett fönster mot himlen

Ikonmåleri är ett rituellt måleri med en given arbetsgång. Man kopierar gamla ikoner och målar från mörker till ljus. Utgångspunkten är en träplatta på vilken man först skriver ner en bön – som alltså inte kommer att synas på den färdiga ikonen. Därefter lägger man på en gasväv som beläggs med många lager kalk. Slutligen finslipas ytan och målandet kan ta vid. Våra träplattor kommer att vara förberedda fram till slipningen. Där börjar vi. Ikonmålare Hjördis Herlitz vägleder oss genom ikonmåleriet varje dag assisterad av konstnären Gunilla Luiga.

 Du som vill kan välja din egen bön om du skickar den eller ringer till Hjördis Herlitz ovan.

Pdf – för utskrift Ikonmålning kursinfo 2014