Måla akvarell på Kreta

– fånga det kretensiska ljuset

28 april – 5 maj 2022

Kursledare och konstnär – Johan Ramberg

Välkommen till en akvarellkurs i inspirerande miljö under Johan Rambergs professionell ledning. Han kallar sig ‘besatt av akvarell’ och förklarar att akvarellen har med sin enkelhet,  inneburit en befrielse för hans skapande.

Byn heter Lendas på södra Kreta och har fått sitt namn av den stora Lejonklippan i väster . Hit reste människor under antiken för att dricka brunn och få läkedom i Asklepiostemplet. Resterna av templet syns fortfarande i sluttningen bakom byn och vattnet kommer från samma källa nu som då.

 

Ur kursinnehållet

  • Lektioner i konsten att hitta och avgränsa motiv.
  • Fånga det kretenska ljuset.
  • Måla förenklade grekiska byar med målade och omålade ytor.
  • Lek med ljus och skugga.
  • Besök i det antika Asklepiostemplet

Vi kommer att göra några enkla övningar på förmiddagarna för att sedan fritt försöka praktisera teknikerna under eftermiddagarna. Genomgång varje kväll/eftermiddag. Viss akvarell vana krävs. En dag besöker vi också Asklepiostemplet strax ovanför byn.

Kurstiden är 5 dagar, fredag-tisdag. Onsdagen disponeras fritt men Johan finns disponibel för enskild handledning för den som vill. Resdag torsdagar.

Vi startar med välkomstmiddag på ankomstdagen och avslutar kursen med gemensam middag på någon av Lendas tavernor.

 

                                                                            

 

Kursledare  – Johan Ramberg


‘Jag har alltid haft behov av att skapa bilder. Med tiden har jag hunnit prova på många tekniker innan jag slutligen     fastnade för akvarell. Innan dess har jag tecknat mycket. Jag ägnade många år åt grafik. Jag har alltid känt att akvarellen är mer besläktad med teckningen och grafiken än de övriga måleriteknikerna.’

Inspiratörer för Rambergs måleri har varit Arne Isaksson & Hasse Karlssons’ sommarkurser samt Nordiska Akvarellsällskapets målarakademier i Grekland och Spanien. Motiven ovan är från Kreta.

Läs mer > http://johan-ramberg.com/

Se mer > Bilder J.Ramberg

Kurskostnad

8500 kr inkluderar kurskostnad, enkelrumstillägg, välkomst- och avslutningsmiddag samt transfer till och från flygplatsen. Anmälningsavgift om 2000kr betalas in i samband med anmälningstillfället eller på pg 8396527-7. Resterande belopp före den 15 mars 2022.
Din plats är garanterad så snart du betalat anmälningsavgiften.

Anmälningsavgift återbetalas endast mot uppvisande av sjukskrivningsintyg och – 5% admin om avbeställning sker mer är 40 dagar innan avresa. Om arrangören inställer kursen betalas hela anmälningsavgiften tillbaka till deltagaren. I övrigt tillämpar Lendasoasen Konsumentsverkets Allmänna resevillkor fr 2014 

Boende

Kurslokal under bouganvillean på Hotel Irini

Vi bor i trevliga familjehotell med enkel standard. Varje rum har egen ingång och uteplats, badrum, kylskåp, vattenkokare/en miniplatta för mjölk eller äggkokning, samt porslin för att iordningställa en enkel frukost. Hotellen i Lendas har ingen frukostservering till förfogande utan var och en lagar sin frukost på rummet och sitter på sin uteplats eller går ut och äter på någon taverna. Lendas har två minimarket (2 min bort) och ett tiotal tavernor som serverar god grekisk husmanskost. Läs mer om orten och boende HÄR.

Flygresa

Var och en bokar och betalar sin egen flygresa till Heraklion på Kreta. Vi rekommenderar direktflyg med Vingresor från Kph/M-ö/Gbg/Sthlm som går på torsdagar till Heraklion.  Obs! Transfer som ingår i kurspriset går endast från Heraklion (inte från Chania).

Obs! Boka din resa först när kursstart är bekräftad.

Information

Ann-Sofie Noryd, info@lendasoasen.se, 0763-755070

Till>>Anmälan

Sista anmälningsdag 1 februari – eller när kursen är full.

Teknisk arrangör är  Svenska Kulturcentret Lendas Kreta  som står för fakturering och administration. Kontaktperson och bokningsansvarig är Ann-Sofie Noryd.

Om man önskar förlänga sin vistelse går det utmärkt. Kostnad för en extraveckas boende är  230 Euro ca 2300kr.

Extravecka 5 – 12 maj. Möjlighet till föreläsning om kretensisk konst, arkeologi och historia samt utflykt till arkeologiska platser under arkeolog Carole Gillis ledning.

För mer information kontakta info@lendasoasen.se .