Smak av Kreta

En matresa till Lendas                     

23 februari – 1 mars 2020                           

Lendas

Kretas matkultur har en egen tradition som skiljer sig från den grekiska. Vad är en fava, dakos, och briam? Och vad innehåller egentligen dolmades? Kreta är de fantastiska smårätternas förlovade land med inspiration från Turkiet, Orienten och från det gröna vilda gratisutbud du hittar i bergen, för att inte tala om getterna och fåren förstås.

 

Detta är en kurs för dig som vill upptäcka Kretas matkultur under den mest blommande vårtiden i Lendas-Miamou-området. Ortsbefolkning och LendasOasens Ann-Sofie Noryd tar dig med på en odyssé genom den för hälsan så omtalade medelhavskosten. Vi plockar, lagar, ystar, bakar och avnjuter en mängd smakrika och ovanliga anrättningar – maträtter du sällan hittar i turistmenyerna. Varje hem har sin egen ingrediensblandning och kryddning – lite som mammas köttbullar hemma hos oss i Sverige. En kretensisk getgryta är en delikatess och lammet smakar aldrig så bra som de från de närproducerande bönderna.

Program

En morgon plockar vi örter och ätliga växterna i Miamous grönskande sluttningar. Angela från Oasis taverna instruerar oss hur man bakar pitakia -pajknyten med den vilda gröna fyllningen i (min favorit). Vi hämtar mjölken direkt från fåren och tillreder osten mizitra. Vi sätter surdeg på krossade kikärtor och gräddar brödet i  byns vedeldade uteugn i Miamou.

Hur lagas en fisksoppa i Lendas? Färsk fisk hämtas direkt från Lendashamnen i Loutra och Angela i Miamou lär oss hur man gör traktens specialité – Kakavia. Vi gör de klassiska dolmades och fava och kanske prövar den lokala syrliga ”pastan” hondros. Till detta egenhändigt plockade och anrättade sniglar – den nyfikne får här sitt lystmäte. Vi bekantar vi oss med ”Kretas guld” -oliverna- och om skörden har varit god gör vi egna inlagda oliver på burk att ta med hem.
NYTT FÖR I ÅR: Vi får också vara med m ett olivolje-provsmakning av högsta kvalité och höra specialist berätta om sin tillverkning  och myterna kring ‘Kretas guld’. En flask olivolja ingår.Pasiphae-oliv oil

På lördagen åker vi till marknaden i Mires, för den som vill, innan avslutningsmiddagen på kvällen.

Kurstid : måndag – fredag, lördag disponeras i princip fritt och söndagar är resdagar.

Jag hälsar er varmt välkomna till en matvecka där vi ska reta smaklökarna på ett alldeles grekiskt vis. Till ett Lendas där kommersen normalt är lågmäld och i februari vilar en avskalad offseason-stämning över byn. Orten har en affär och två tavernor öppna där lokalbefolkningen lugnt avnjuter det lokala bergsteet eller raki och spelar högljutt kort eller backgammon. /Ann-Sofie

Veckoprogram – SMAK AV KRETA 2020 (preliminärt)

Deltagarröster

– väldigt genomtänkt och varierat upplägg,
– fått fin inblick i det typiska för det kretensiska köket ‘från jord till bord’
– fårmjölkningen var fantastisk, fiskedagen och örtplocknings också
– mysigt med promenaderna till hamnen och i dalen i Miamou
– fantastisk att få vara i byn (Miamou) hemma hos Angela, Manolis och Stella.
– jag har fått ‘Smaka på Kreta’

Kursledare

Ann-Sofie Noryd är kursledare

Ann-Sofie Noryd är kursledare

Ann-Sofie Noryd har vistats i Lendas i över 20 år och känner väl till dess kultur, omgivningar och historia. Hon har arbetat inom teaterområdet, i skolan, är också matlagningsutbildad och har särskilt intresse för det kulinariska.

Kurspris

Kurspriset är 7 900kr inkluderar hotell i dubbelrum i 7 nätter, (enkelrumstillägg 600kr) transfer t o r Heraklion/Lendas + övrig transport, all mat vi tillagar och äter, kursledning av lokalbefolkning och svensk lokalguide Ann-Sofie Noryd, + olivolja och oliver i burk du själv lagt in.

Anmälningsavgift om 2000kr inbetalas på pg 1125687-2 . Din plats är garanterad så snart anmälningsavgiften är betald.
Lendasoasen tillämpar konsumentverkets Allmänna resevillkor för paketresor fr 2014.

Boende

Hotellrummen är utrustade med kokmöjligheter och frukost ingår ej.  Kostnader utöver maten som ingår blir relativt sett liten.

Flygresa

Flygresa beställer var och en själv t ex via www.skyscanner.se . Boka inte förrän kursstart är bekräftad.

Väder

I februari är vädret normalt som i april-maj i Sverige med  blandad väderlek. Temperaturen är på dagen runt 16 ° och kan sjunka till 10° på natten. Ta med varma kläder och vind/regnjacka. Se mer om Kretas väder på Kreta-väder.se

Information

Mer information Ann-Sofie Noryd, info@lendasoasen.se,  0763-755070

ANMÄL dig här 

Sista anmälningsdag 31 dec 2019 -eller när kursen är full.

 

Bilder från Smak av Kreta 2016

img_0760 img_5581img_0617 Lendas img_4745 img_5381 lendaoasen

 

img_1187

img_5052