Om LENDAS

Om byn Lendas

Byn Lendas är belägen mitt på Kretas sydkust, rakt söder om Kretas största stad Heraklion. Den är en mycket gammal boplats och ligger vid stranden i en naturlig hamn mellan två utskjutande klippor. Den ena klippan är påfallande lik ett jättestort lejon vilket också har gett byn dess namn – leontas är det grekiska ordet för lejon.

Arkeologiska fynd har gjorts på platsen, från både förhistorisk och grekisk/romersk tid. I utkanten av byn finns resterna av ett  Asklepiostempel ( läkekonstens gud). Det rena källvattnet ansågs helande och stärkande och därför anlades en antik kurort i Lendas. Eftersom byn fortfarande får sitt vatten ur denna friska källa är kranvattnet gott och går utmärkt att dricka även för oss nordbor.

Idag består befolkningen av ett 50-tal bofasta personer som huvudsakligen bedriver fiske eller odlar grönsaker. Under sommarhalvåret ökar befolkningen när byns familjer och släktingar från andra byar öppnar tavernor och hyr ut rum.

Byn har plats för ett par-tre hundra gäster. Ingen charterturism finns i eller ens i närheten av Lendas. Inga hus får byggas högre än två våningar och det förekommer mycket lite biltrafik.

 

DSC00041Boende

Vi bor på mindre familjehotell som Irini, Stella, Levin, Villa Mary m fl alla på kort gångavstånd från varandra. Alla hotellrum har egen ingång och uteplats, badrum med dusch, AC, kylskåp samt möjligheter att koka sitt morgonkaffe. En av kurslokalerna är under bougainvillean på Irinis innergård (se bilden).

Det tar ett par minuter att gå ner till stranden där det finns solstolar – en del kostnadsfria.

Stranden

Stranden ligger i byn, just nedanför raden av tavernor, är ett par hundra meter lång och ger utmärkta badmöjligheter. Solstolarna är gratis liksom parasollen. Vill du så kan du gå över lejonklippan till en längre strand i grannbyn Ditikos.

 

 

Affärer och restauranger

Byn har två små affärer där man finner nödvändiga basvaror som bröd, ost, vin, kaffe, grönsaker osv. Allt som behövs för att göra sig en frukost eller ett mellanmål – eller för den delen en enkel middag – finns i affärerna. Grönsakerna och frukten är till stora delar lokalt odlade. I byn finns ett tiotal tavernor som har öppet från morgon till sent på kvällen. Alla serverar grekisk husmanskost baserad på lokala råvaror och nyfångad fisk. I Grekland är det lätt att vara vegetarian eller äta kost fritt från laktos, komjölk eller gluten. Mandelmjölk, getmjölk och fårmjölksyoughurt finns att köpa i affärerna. (Ta med glutenfritt bröd – rekommenderas, då sortimentet är begänsat)

 

 

Pengar, telefon och internet

OBS! Det finns inget växlingskontor och endast en sommar-bankomat i Lendas! Växla därför till Euro redan i Sverige.  Kontokort kan endast användas på de flesta ställen men en del föredrar helst kontanter .

Kommersen är lågmäld i Lendas, men det finns sedan några år en liten souvenirbutik på sommaren med kläder, hantverk, badgrejor och leksaker.

Mobiltelefoner fungerar numera bra i Lendas och det finns även wifi på de flesta tavernor och hotell.

Karta över byn med mera

Vill du se en karta och få ytterligare information om Lendas, klicka här. Språket är engelska eller tyska men du kan till exempel se var hotellen ligger. Observera att inte alla hotell och restauranger finns med.

Soluppgång från lejonberget

Lendasgränd

Rester av Aklepiostemplet - strax ovanför byn

En klassiker - greksallad